Vinbärsbuskarna hos mina päron fullkomligt dignar av bär i år! Det är så lyxigt att kunna åka dit och plocka, utan att behöva ta hand om buskarna resten av året, klippa ner, binda upp eller vad man nu gör…

Min mamma kokar varje år denna fantastiska sylt efter Hirams recept. Den är galet god i frukostfilen. Kan även tänka mig att den blir en höjdare till vaniljpannacotta då den är ganska rinnig och kan funka som bärkompott. Dessutom är den väldigt enkel att göra!

Recept:

  • 1 kg (2 l) svarta vinbär
  • 1 l vatten
  • 2 kg socker

Repa vinbären från stjälkarna. Koka bären med med vattnet. Beräkna 15 min från att bären kokat upp. Skumma av och dra av kastrullen från plattan. Häll i sockret, lite i taget, och rör om emellan tills allt socker har löst sig. Rör sedan då och då medan sylten svalnar. Häll upp på burk. Smarr!