Vaknade tidigt i morse och bestämde mig för att starta dagen med ett bullbak. Och jag måste säga att det var en fantastisk start, för fy satan vad goda dessa bullar är!

Jag gräddade dem i pappersformar i muffinsplåt. Tycker om mina bullar lite höga och fina. Du kan självklart hoppa över det.

Nu ska jag njuta av mitt verk med en god kopp te och senaste Elle Interiör. Lovely…

Recept:

  • 150 g smör (inget margarin här inte)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk nystött kardemumma
  • 850 g vetemjöl
  • +
  • 150 g smör (nej, inte margarin här heller)
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 dl kakao
  • 100 gram hackad mörk choklad av god kvalitet
  • 1 ägg och pärlsocker.
  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en degskål och häll över mjölken.
  2. Tillsätt smöret, skuret i bitar, socker, salt och kardemumma.
  3. Tillsätt mjölet (luftigt uppmätt) men spara 0,5 dl till utbakningen.
  4. Arbeta degen kraftigt, ca 5 min i maskin eller 10 min för hand, tills den känns smidig.
  5. Låt degen jäsa övertäckt av bakduk i ca 30 min.
  6. Knåda degen lätt och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
  7. Rör ihop smör, socker och kakao till fyllningen. Bred ut den i ett jämnt lager på kakan. Strössla över hackad choklad. Rulla ihop till en rulle.
  8. Skär varje rulle i 10 bitar. Lägg i pappersform, gärna i en muffinsplåt för fin form. Annars vanlig plåt.
  9. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 40 minuter. Sätt på ugnen, 225-250 grader.
  10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  11. Grädda mitt i ugnen 5-10 minuter.