Dagar som denna, när regnet står som spön i backen och man stilla får inse att sommaren redan gått sin väg fastän den knappt kom, då är det fint att kunna svänga ihop något som i alla fall smakar sommar. Denna underbara panna cotta med honung och lavendel är för mig södra Frankrike, men också Stockholm med lavendel från balkongen och mammas nyslungade honung. Enkel är den att göra också, perfekt som fredagsdessert!

Lavendel och honung är ju en beprövad kombination. Självklart som lavendelhonung, men också gott i mat (supergott till kyckling), kakor och desserter. Dra inte i för hårt med lavendeln bara, då risken är överhängande att det smakar gammal tvål…

Trevlig helg!

Recept:

4 portioner

  • 2 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk honung (om du inte har flytande honung kan du värma den väldigt kort i micron)
  • 1 tsk torkad lavendel

Ta fram fyra små formar. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter.

Koka långsamt upp vispgrädden med lavendeln. Sila av lavendeln och blanda i honungen i grädden.

Ta upp gelatinbladen, krama ur dem och rör ner i grädden tills allt är löst.

Skölj formarna med kallt vatten och häll upp grädden. Låt stå i kylen i minst 3 timmar.

Vid servering, skär kring formarnas kant med vass kniv och stjälp upp panna cottan på en assiett. Ringla över lite honung och servera med bär.