Det här är en fin liten mjuk kaka med smak av plommon, kanel och mandelmassa. Och när jag säger liten så menar jag… ganska liten. Den där kakformen som du sprang ut och köpte för att kunna baka Lomelinos tårtor, nu kommer den till användning igen. Jag tog ett vanligt kakrecept och halverade det, vilket blev riktigt bra för den storleken. Perfekt när man vill baka något gott till fikat men inte få en massa över. Om du vill använda receptet till en stor kaka är det alltså bara att dubblera och använda en vanlig form. Gräddningstiden blir ungefär densamma. Bra va?

Du kan baka kakan med vilken frukt som helst, men jag tycker att du ska passa på och använda alla härliga stenfrukter som finns nu; plommon, nektariner, persikor, aprikoser, körsbär osv. Snart är säsongen över och vi förpassas till konservhyllan. Suck. Från början tänkte jag baka den med päron som i originalreceptet, men så låg plommen där och ropade på mig. Oh well, väldigt gott blev det. Tack Trattoria för inspiration.

Ha en fin torsdag. Snart är det helg igen!

Recept:

  • 50 g smör
  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 50 g riven mandelmassa
  • zest från en halv citron
  • ca 5 plommon
  • kanel

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa eller mjöla en form, ca 16 cm i diameter.

Vispa smör och socker vitt och pösigt. Blanda i ägget. Riv mandelmassan och rör ner i smeten. Blanda mjölet och bakpulvret och vänd ner i smeten. Häll smeten i formen och platta till.

Skär plommonen i klyftor och vänd i kanel. Stick ner dem i smeten i ett fint mönster eller som du vill.

Grädda i ca 30 minuter.

Servera kakan au naturel eller med lite sötad crème fraiche.