Men Elisabeth, det där är ju faktiskt mammaporr! utbröt min kompis Sara när jag berättade att jag hade köpt Roy Fares bok Sweet!. Hon verkar ha en bild av att hans största fans är medelålders kvinnor som tittar på Go’kväll och kvider lite i smyg när stilige Roy smidigt sveper chokladkräm över en tårtbotten.

Det kanske är så att Sweet! är för vissa vad Fifty Shades of Grey är för andra. Jag lägger mig inte i det och dömer ingen. Själv köpte jag boken för att han spritsar så fint. De få gånger jag har sett Roy Fares på TV har han spritsat. Det har etsat sig fast i mitt minne när han spritsade blåbärsmousse på en tårtbotten. Ja, jag fattar att du tror jag är helt knäpp nu, men jag bjuder på det. Jag älskar fina spritsar. Här ser du när Roy sprisar. Visst är han duktig?

Sweet! är i alla fall en synnerligen snygg och inspirerande bak- och dessertbok, även om jag tror att en del recept är lite för sweet för min smak.

I fredags testade jag mitt första Roy Fares-recept; hasselnötsmousse. Len, lätt och söt nougatmousse med saltkanderade hasselnötter. Väldigt gott! Min enda kommentar till receptet är att en nypa salt, i alla fall min nypa, var lite för lite för hasselnötterna. Nästa gång ska jag ta två nypor.

Recept:

6 port.

Hasselnötsmousse

  • 50 g nougat
  • 50 g mjölkchoklad
  • 200 g vispgrädde (2 dl)
  • 45 g äggula (2)
  • 25 g vatten (1/4 dl)
  • 25 g strösocker (1/4 dl)

Hacka nougat och mjölkchoklad och smält dem försiktigt tillsammans i microvågsugn eller i vattenbad. Vispa grädden till medelfast konsistens.

Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp vatten och socker och rör om tills sockret har löst sig. Häll ner den varma sockerlagen i en tunn stråle i bunken och vispa samtidigt på maxhastighet med en elvisp. Här går det även bra att använda en matberedare. Fortsätt vispa eller mixa tills det har blivit ett fast skum.

Vänd ner chokladen och nougaten. Vänd slutligen ner grädden och blanda väl. Fördela moussen i serveringsglas och låt stå i kylen i cirka 1 timme.

Saltade hasselnötter

  • 50 g hasselnötter (3/4 dl)
  • 1 skvätt äggvita
  • 1 nypa flingsalt
  • 3 g strösocker (1/2 tsk)

Sätt ugnen på 200 grader. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna på ganska hög värme i ca 5 minuter. Rör om hela tiden så att inte nötterna blir brända. Häll nötterna på en ren kökshandduk och gnugga av skalen. Låt nötterna svalna.

Lägg äggvitan i en bunke, häll ner nötterna och blanda runt så att nötterna fuktas lite av vitan. Strö över flingsalt och socker och blanda.

Häll hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen tills de fått en gyllenbrun färg, cirka 5 minuter. Låt svalna.

Strö nötterna över moussen och servera.