DSC00203[1]

Häromdagen stod en liten cellofanpåse med saffransskorpor utanför dörren. Avsändare var en gullig granne som hade varit i bakartagen. Love fina grannar! Skorporna var så galet goda att jag var tvungen att baka en egen sats omgående. Den är nästan slut nu…

Om någon förresten kan upplysa om var gränsen går mellan en skorpa och en biscotti vore det intressant. Dessa ser ut som biscotti, men Leila (hon står för receptet) kallar dem skorpor. Ni får kalla dem vad ni vill, bara ni testar att baka dem.

Jag hade inget råsocker hemma utan använde farin istället. Det var ingen jättebra idé. Sockret smälte liksom in i ytan och den blev inte alls lika fin som de min granne hade bakat. Har du inte råsocker kanske det är bättre att låta bli att sockra dem. De är söta ändå. Du kan också självklart utesluta mandeln om du vill.

Hoppas ni får en riktigt fin 1:a advent!

Recept:

  • 100 g smör
  • 1 g saffran
  • 2 st ekologiska ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 1.5 dl hel sötmandel
  • råsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Skålla mandeln.

Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.

Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.

Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).