Chocolate Chip Cookies

Yum yum! Dessa Chocolate Chip Cookies är en av dessa kakor som jag bakar ofta, flera gånger om året. De är enkla men galet goda och brukar ha en rykande åtgång! Perfekta till te och kaffe, eller som min make intar dem, med ett glas mjölk.

En sak som är lite tricky med denna typ av kakor är ”konsistensen”. Jag vill ha mina lite sega, men om jag ska erkänna blev denna batch alldeles för hård. Vi bytte ugn nyligen och jag har inte vant mig riktigt än. Det stod 17 minuter i receptet, men det var för lång tid. Att de är klara syns inte på färgen och du kan inte testa med en sticka… Mitt husmoderliga tips om du är osäker är därför; provbaka en kaka. Jag vet, det låter segt och tråkigt, men det är ännu tråkigare att få övergräddade kakor.

Nu tog kakorna självklart slut ändå. Jag gav dessutom bort ett gäng i present till en kompis. Hoppas hon inte tog det på fel sätt…

Recept till ca 24 kakor:

  • 175 g avsvalnat smält smör
  • 2,5 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ca 200-250 g mörk choklad, 60-70%

Värm ugnen till 175 grader.

Vispa smör, farinsocker och strösocker poräst. Vispa ner ägg och äggula.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Hacka chokladen grovt och rör ner även den. Blanda till en deg.

Klicka ut degen på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda i ca 17 minuter.

Låt kakorna svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.

Receptet kommer från systrarna Eisenmans ”Sommarens söta” och heter där ”The Ultimate Chocolate Chip Cookie”.