Päronkaka med kardemumma

Om du letar efter en riktigt god, saftig kaka att bjuda på har du hittat den nu! Päron och kardemumma är en ljuvlig kombination. Kakan är dessutom väldigt enkel att baka och har inga konstiga ingredienser. Jag bakade den i helgen och den gick hem både hos stora och lite mindre. Den var även god dagen därpå (det fanns otroligt nog en liten bit kvar!) vilket är så himla bra med mjuka kakor i allmänhet, att de ofta fortsätter att vara goda i ett par dagar.  Receptet är min mammas. Hon bakar sin kaka med äpple och kanel och den har alltid en rykande åtgång.

Självklart kan du använda mald kardemumma, men det blir som alltid mycket godare om du stöter den själv i mortel. Spänn armen ordentligt så har du tränat lite också.

Jag använde conference-päron som inte är så supersaftiga. Om du har väldigt saftiga päron kan det vara idé att öka lite på mjölet, typ ½ dl.

Denna kaka är mitt bidrag till Månadens Sötsak där temat för januari är MJUKA KAKOR.

Recept:

  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 päron
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 msk nystött kardemumma

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund form.

Vispa smöret och strösockret luftigt. Vispa ner ägget ett i taget.

Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten. Klicka ut smeten i formen.

Skär päronen i klyftor (ta bort kärnorna) och vänd dem i strösocker och kardemumma. Tryck ner i smeten i önskat mönster.

Socker och kardemumma som blir över kan du strö över kakan.

Grädda mitt i ugnen i 45-50 minuter. Känn med sticka när kakan är klar.