Kryddig äppelkompott med mascarponekräm

Supersmarriga men enkla desserter kan man inte få för många av. I går kväll svängde jag ihop den här äppelkompotten med härlig mascarponekräm på en kvart. Verkligen enkelt och verkligen gott.

Jag gjorde halva satsen och har därmed en halv burk mascarpone kvar. Frågan är vad jag ska göra med den. Vad tycker ni?

Recept för 4 port:

  • 700 g saftiga äpplen
  • 1 dl vatten
  • 1 dl råsocker
  • 1 vaniljstång
  • 250 g mascarponeost
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 krm kardemummakärnor
  • ½ dl florsocker

1. Skala äpplena och skär dem i grova bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten och socker.

2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en sked. Tillsätt det samt kanelstången och låt sjuda utan lock tills äpplena blivit mosiga och vätskan kokat in.

3. Tag bort kanelstången. Mosa kompotten med en potatisstöt eller liknande till önskad konsistens. Fördela i skålar, glas eller som här portionsburkar.

4. Vispa ihop mascarpone och crème fraiche med florsockret. Mortla kardemummakärnorna och rör i dem. Toppa den ännu varma kompotten med krämen och servera genast. Kompotten kan också serveras kall.

Om du vill göra kringlorna på bilden kan du skiva kanelbullar tunt och lägga dem på en plåt med bakplåtspapper i ugnen, 100 grader i en timme.

Recept: Liselotte Forslin från Tasteline.